Ez a diéta tényleg meghosszabbíthatja az életét!

2024. január 30. 12:43

De számos előnye mellett van egy hátránya is.

2024. január 30. 12:43

Az évek óta tartó kutatásokból és diétás rangsorokból az derült ki, hogy létezik egy étrend, amely számos egészségügyi előnnyel jár, és amely nem veszített népszerűségéből sem a változó divathullámok közepette.

A mediterrán diéta ismét, immár egymás után hetedik alkalommal végzett a lista élén az U.S. News & World Report 2024-es rangsorában, emiatt pedig ismét fellángolt körülötte az érdeklődés – írta az NBC News.

Az összeállításból kiderült, hogy a mediterrán étrend, amely elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, tenger gyümölcseit, olívaolajat, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmaz, 

bizonyítottan fokozza az egészséget és a hosszú élettartamot.

Ismertették, hogy a mediterrán étrend követői vörös húsokat csak alkalmanként esznek, valamint a tejtermékeket és a baromfit is mértékkel fogyasztják. Az erősen feldolgozott vagy hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket pedig általában kerülik.

Kutatók és dietetikusok szerint ennek a diétának a hosszútávú követése növelheti a hosszabb, egészségesebb élet esélyét. Számos tanulmány szerint csökkenti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, miközben potenciálisan lassítja a kognitív hanyatlást, de segít segít leküzdeni a krónikus gyulladásokat is.

„Ez egy életmód”

Ez egy életmód, ez egy konyha, több ezer éves múltra tekint vissza, és az elmúlt öt-hat évtizedben ez a világ legjobban kutatott konyhája”

– mondta Catherine Itsiopoulos, az ausztráliai Melbourne-ben található RMIT Egyetem táplálkozástudományi és dietetikai professzora, aki több könyvet is publikált a mediterrán étrendről.

Van egy hátránya is

Az összeállításban megjegyezték, hogy e diétának számtalan előnye ellenére van egy hátránya is: nem feltétlenül segít gyorsan leadni a kilókat, mivel az olyan élelmiszerek, mint az olívaolaj és a diófélék magas zsír- és kalóriatartalmúak. A fogyáshoz a diéta mellett rendszeres testmozgásra is szükség van. Ennek ellenére az étrend változatossága miatt élvezetesebb lehet betartani, mint a többi diétát – ismertette az NBC.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
m-andi-ner
2024. január 30. 15:45
Csakapacal! :)
survivor
2024. január 30. 15:05
Tenger gyümölcsei ? BROÁÁÁÁF..... O.K. a sertéspöri helyett lehet csirkepöri. Noki meg teljes kiőrlésű lisztből. Salátával.Uborkával . Deal...
21 gramm
2024. január 30. 13:51
Folyt. @auditorium Okkaido helyett szerintem Okinawát akartál mondani, mondjuk az előzővel sem jártál messze, mert a japán népesség úgy általában sokáig él, jellemzően amiatt hogy a kultúrájuk komoly önfegyelmet tanított, másrészt a népesség nagy része a szigeteken a múlt században szegénységben élt, a táplálkozásuk halra és rizsre alapult, és passz. Okinawán megfigyelték a háború után az ott állomásozó amerikaiak, hogy rengeteg 110 év körüli aggastyán él, és azok mozognak, jönnek-mennek, dolgoznak, a korukhoz képest aktívak. Ezután kezdték tanulmányozni az életmódjukat, táplálkozásukat, több évtizedes követéses vizsgálatokat kezdtek. Mire 20 év múlva mindenhol megjelentek a mcdonalds-ek, elterjedt a szigeten a tengerészgyalogsági bázis miatt az amcsi szokások, életforma divatossá vált, a következő generáció aggastyánjai már nem érték meg a 100 éves kort sem, a mai középkorúak pedig ugyanazokat a civilizációs betegségeket hordozzák, mint az ameriakiak vagy az európaiak.
21 gramm
2024. január 30. 13:50
@ auditorium Megint lefordítottak egy idegennyelven íródott cikket... Magyarul a diéta szón vagy fogyókúrára vagy valamilyen betegség fennállása miatt kényszerűen folytatott speciális étrendet értünk. Itt inkább az étrend kifejezést kellett volna használni, mivel hangsúlyozzák az életmód jelleget... de ez csak zárójel. Mi az hogy diófélék? Egyfajta diót ismerünk. Amire a szerző gondol, inkább az olajos magvak. Na ezzel van egy kis gond. Mivelhogy a magvakban lévő olajok ugyanannyira gyulladáskeltőek, mint az étolaj. Amúgy nagyon osztom azt a vélemenyedet, hogy úgy kell kialakítani az étkezési rutint, hogy akkorra tervezzük az étkezéseket, mikorra már ténylegesen éhesek (!!!) szoktunk lenni. Szintén igaz, hogy a leghosszabb életkort megérő népcsoportok sokszor szigeteken éltek, stresszmentesebben. Itt fontos a múlt idő, mert a modern életforma felvétele azért ott is sok mindent kezd megváltoztatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!